.....sådan sagde Kina-eksperten i det rejsebureau, min søster arbejder i, før vi tog afsted (for det gør han nemlig altid selv, når kan besøger landet). "Neeeeeej da", sagde hun - og jeg - lige så kækt. Vi skulle da til Kina og smovse i de mest fantastiske delikatesser....
...troede vi....
For kun en tåbe frygter ikke indholdet af en kinesisk ret. Rygtet går at kineserne spiser ALT - og det er faktisk ikke helt skævt. Godt nok så vi ikke ligefrem hund og den slags annonceret, men der var søren-sjaskme også ret mange menukort vi ikke fattede en meter af, såååeee.....og wild life var der ikke så meget af, såååeee....
Men det er helt sikkert: er du i tvivl om noget kan spises, så spørg en kineser - de har helt sikkert tjekket det. Faktisk mindede en hel del af de grønsager, vi fik serveret, om den hjemlige vejbred fra andedammen. Om det var det ved jeg ikke, men det gled ned. Vi fandt nemlig hurtigt ud af at "Flied Lice" (= Fried Rice, men kineserne har svært ved at udtale "r") kombineret med grønsager var ret sikker mad - og ofte ret velsmagende.
"klip"
Vi befinder os en sen aften i hotellets restaurant. Har vadet byen tynd i søgning efter en restaurant med engelsk tekst på menukortet og ender tilbage på hotellet. Personalet forstår, ligesom alle de andre steder, ikke engelsk og bevæbnet med en parlør peger vi på de kinesiske ord for "ris", "grønsager" og "kylling". Det kommer ind og ser delikat ud. Kyllingestykkerne er godt nok med ben, skind, brusk og det hele, men ser OK ud......til gengæld var det koldt....og den lysbrune sauce, der dækkede det, var både kold og klam. Addrrrrr.....resultat: flied lice & vegetables.....og kinesisk øl.
"klip"
Vi har endelig fundet en restaurant i Shanghai, hvor vi kan få plads. Efter en lang dag er vi ret matte og vil bare have mad. Menukortet er også på engelsk. Tjek! Der er billeder af maden. Tjek! Tjenerne forstår lidt engelsk. Tjek! Der er hattrick! Vi bestiller 3 retter - den ene glæder vi os meget til: kylling med chili og sesam. Det ser godt ud og dufter dejligt og vi kaster os over det. Mærkeligt.....brusk med meget, meget lille stump (3 mm) kød.....nå, vi tager en mere....det samme....og ved fjerde stykke går det op for os: vi har fået et helt fad kyllinge-BRUSK. Adddrrrr.......glemte i befippelse at tage et billede....
"klip"
Endnu en aften godt trætte på en restaurant. Menu på engelsk. Tjek. Men personale taler ikke engelsk og der er ikke billeder.....nå, vi har gået 9 km den dag og vil bare have mad, så vi får peget på 3 ting og får fluks vores Tsing-Tao øl. Så ankommer "flied lice" og bambusskud. Og vi går i gang og glæder os til den svine-ting, vi også har bestilt....vi spiser lidt mere bambusskud (og det er vel at mærke ikke den fra dåse, men et særdeles nyhøstet eksemplar - man kan stadigt se bambus-strukturen)....og venter.....grisen kommer ikke.....suk...endnu en gang "flied lice & grønt".....og glemte at tage et billede...
"klip"
Vi er på en restaurantbåd. Maden er arrangeret af den guide, der fulgte os ½ døgn i Suzhou, så vi var i sikre hænder der....Det var dælme god mad. Uhhhmmmm......suppe med æg og tang, der smagte som havet. Fisk med peberfrugt, der var blødt og lækkert og ikke mindst svineskanken, der vist nok var soyamarineret, måske røget og kogt, Yummmiii! Vi havde godt nok set dem tidligere på dagen på basaren stillet op mellem alle de hele og halve tilberedte dyr....og rynket lidt næse. Men det smagte superdejligt. En kinesisk udgave af det sønderjyske "Eissbein".
"klip"
Morgenmad på hotellet. Det vestlige hjørne består mest af tørt toastbrød og støvede marmeladebrikker, så vi går ombord i de kinesiske retter i stedet. "flied lice", nudler, dim sum, diverse retter med grønt og tofu eller måske lidt kød, frugt og æg. Kineserne elsker æg. Deeeeejlig morgenmad - det kan man altså snildt blive forfalden til.
Og hvad lærte vi så om kinesisk mad?
Jo, det er utroligt delikat og vetilberedt. De bruger mange grønne grøntsager (vejbred?, pak choi og den slags) og krydringen er dejlig. Men det er svært at navigere i retterne. Og selvom der står kylling er der ingen garanti for at det er kød. Faktisk var det helt almindeligt at kioskerne havde vaccumpakkede hønsefødder på hylden med slik og snacks. Jeg tror de elsker den knasende brusk-fornemmelse.......
Et godt råd er helt sikkert at rådføre sig med hotellet om en egnet restaurant og så køre direkte derhen i taxa (tro ikke at du selv kan finde den!). Vi troede at vi bare kunne finde en fra gaden, når vi blev sultne - men så løb vi ind i det med sproget og de pudsige retter (uha, der var en del griseører, andefødder og kallun/tripes på kortene).
En anden strategi er at gøre som en gæv, jysk handelsrejsende, som vi mødte i lufthavnen: han bestiller altid mindst 5 retter forskellige steder på menu-kortet - så skal der nok være en af dem, han kan spise. Han har rejst i Kina i mere end en decade og har ofte spist steder, hvor eneste sprog i menukort og talt var kinesisk.
Jeg kan bare konstatere at de kinesiske restauranter i DK i den grad har fordansket maden. Ikke så meget i smagen, tror jeg. Men fordi retterne indeholder kødstykker - uden brusk og ben - som vi danskere kan bedst med. Måske de så holder en lille fest med bruskstykkerne ude i baglokalet?
Og jo, vi endte også på McD......