Godt nok er dette en nørkle-blog, men jeg må altså lige tage jer med på en gastronomisk rundtur fra min nys overståede ferie på solskinsøen.
Bornholm har de senere år udviklet sig til et sandt gastronomisk mekka. Vi ved alle at naturen og kunsthåndværket er enestående, men at de i den grad har gjort en dyd ud af nydelse til ganen er alligevel lidt overraskende. Det er simpelthen overalt.
Her taler jeg ikke om de gamle kendinge: den røgede sild, laksen og den saltstegte sild (som i øvrigt er fortrinlige). Jeg taler om fødevarer, der hører til i luksusenden (både hvad smag og pris angår) og med vældig meget til den søde tand. Vi nåede bestemt ikke det hele, men en pæn del.
Is - ingen sommer uden is. Og vi fik de særligt lækre is denne ferie.
I Snogebæk den vanvittigt lækre og præmierede Boisen is, lavet efter italiensk forbillede, frisk hver dag og ualmindelig lækker. Jordbærisen smagte så meget af jordbær at det var som at bide i et rødt, solkysset bær.
I Svaneke en tilsvarende is hos Svaneke is, men de har specialiseret sig i at bruge nordiske bær, frugter og ingredienser og havde også en vildt velsmagende is baseret på Svaneke Bryghus' Sweet Mary.
På Hammershus Bornholmer soft ice, som vist er lavet på speciel mælk - i hvert fald smager den særligt godt.
Til den hule og meget søde tand:
Karamel Kompagniet i Gudhjem, der laver de mest fantastiske karameller, der smelter på tungen og som smager så englene synger - især deres fløde-mynte karamel er vidunderlig.
Svaneke Bolcher er et must, når man er i byen - dels kan man se dem lave de fantastiske figur-bolcher og dels smager bolcherne skønt.
Lækker chokolade kan man få flere steder. Vi indtog luksus-flødeboller fra Svaneke Chokoladeri og nåede desværre ikke at besøge KjærStrup i Snogebæk.
Og sørme om der ikke også er kommet et lakrids-værksted på øen også? Hjemmelavet lakrids, naturligvis så man kan kigge ind i værkstedet. Uhmmm det smager godt. Johan Bülow står bag (jo, han er søn af hende med glasset).
Til madlavning i øvrigt:
Ultragod Honning fra Den Gamle Skole. De har specialiseret sig i at lave honning med fyld og jeg er faldet pladask for den med finthakket hasselnød. Smurt på ovnvarm langtidshævet speltbolle.....ooooohhh fryd! Den er suppleret med en med mandler og abrikos....absolut skøn!
Dejlig Bornholmer Sennep - som Bornholmerne bruger til stort set alt.
Superlækre Nyker kiks , som gør det fantastisk som snack til rødvin. Meget lækre.
Bager Dam's rugkiks, hvor den blå er mest kendt, men den er med kommen (adddr), så jeg blev glad da jeg så en variant uden.
Lehnsgård Rapsolie er den skønneste rapsolie, som laves naturel og med "smag". En chili-olie til grillen er bare sagen.
Og endelig Bornholms Hvedemel som bare skulle prøves. Skal testes snart og så må vi se om det slår Aurion af pinden...jeg tror det dog næppe.
Til ølentusiasten er der Svaneke Bryghus - et af de bedste mikrobryggerier i Danmark efter min mening. Deres Mørk Guld er en klassiker herhjemme og vi er vilde med lækre special-øl. Så et besøg i Svaneke er ikke fuldendt før frokosten er indtaget på bryghusets restaurant akkompagneret af deres bryg. Vi nød den skønneste Bryghus burger og jeg nød en Sweet Mary til. Uhhhhhhmmmmmm en velsmagende øl! Godt med procenter (så den slår igennem), men med en meget, meget lækker smag. Kan du lide øl, så må du smage en af dem!
Og så er der jo i øvrigt også: BornholmerGrisen, Bornholmer hanen, Hammershus-lam, Ost, Brændevin, pølser og en hel masse mere...
Jeg har naturligvis slæbt minder hjem fra øen i form af disse gastronomiske lækkerier. Uhhhhmmmm!!! Og hver gang vi tager en bid er det som at være tilbage på øen igen. Skøøøønt!
Håber du nød tour'en...og at tastaturet ikke er fuldt af overskydende mundvand nu....