Som jeg skrev i min post om Rockin' Girl Blogger så er jeg den type nørdede strikker, der konstant er på jagt efter det helt rigtige værktøj. Konstant!! I garnbutikker (og webshops) skal der nusses/studeres garn, meeeeen jeg skal nu også altid liiiige scanne pindeafdelingen - det kunne jo være at de har liiiige den rundpind, jeg leder efter.
Man kan nemlig ikke få rundpinde nok efter min mening. Dels er der alle størrelserne (både tykkelse og længde), det kan enhver forstå at man må have. Men så er der spidser, materialer, samlinger og snore. Og altsammen betyder noget for strikkeglæden og resultatet. Jeg er kommet til den konklusion at der ikke findes "verdens bedste rundpind", men der findes "verdens bedste rundpind til det konkrete strikketøj" - forstået på den måde at det også afhænger af hvilket garn, der strikkes med. Og så kan vi jo hurtigt komme ud i en trillion-trilliard-uendelig kombination af muligheder....
Jeg ved at jeg bevæger mig ind på et religiøst emne. Hver strikker har sine egne favoritter og kan ved gud ikke begribe at strikkeren ved siden af bedre kan lide nogen andre pinde. Og sådan er det! Smag og behag og ikke mindst strikkestil er forskellig. Men jeg vover det ene øje og forsøger mig alligevel med et rundpinde-review set fra min stol.
Jeg har fundet alle de forskellige typer rundpinde jeg ejer og fotograferet dels spidser og dels samlinger/snore. Til venstre ses samlinger/snore og til højre spidserne.
Kandidaterne er set fra oven:
Inox alu 2.75 mm
Addi turbo 3 mm
Addi Lace 3 mm
Addi bambus 3 mm
Clover bambus 3 mm
Hong Kong bambus 2.75 mm
Pony Rosewood 3 mm
Susanne's rosentræ 5 mm
Der findes mange andre typer, der endnu ikke er i min samling. Nogen kommer det heller ikke, mens andre er på ønske/jagtlisten...Men skulle vi ikke kaste os i et lille review?
Inox Alu
Metalpind lavet af aluminium med en plastcoating på. Jeg kan ikke lide disse pinde. De er ikke glatte nok og føles døde i hænderne. Til gengæld har Inox nogle sølvfarvede pinde med sorte snore (Inox Express) - de ser ud til at skulle prøves af.
Addi Turbo
Lovprist allevegne og jeg elsker dem også. Superglatte og sætter fart på og er samtidigt lette og rare at strikke med (selvom det er metal føles de ikke døde i hænderne). Men til nogen garner er de aaaaalt for glatte, så maskerne skøjter rundt og falder meget let af pinden. Ikke godt, for så kramper man i arme og skuldre for at holde fast. Samling er god og snoren er fænomenal - findes ganske enkelt ikke bedre! Snoren laver aldrig de der irriterende snoninger, mens man strikker.
Addi Lace
Nytilkomne i samlingen og jeg elsker dem allerede. Har Addis høje kvalitet. Mindre glat end turbo (synes nærmest glathed er at sammenligne med bambus) og med meget spids pind. Den røde snor har samme fine egenskaber som Addis guldsnor fra de andre pinde. Er lavet af messing - og det kan man lugte...., men metallet bliver hurtigt varmt i hænderne og de er dejlige at strikke med. Og så har disse en stor fordel ift bambus: de knækker ikke!
Addi bambus/natura
Jeg holder meget af disse pinde. Jeg elsker at strikke med dem - holder meget af at have træ i hænderne og snoren...guuudeskøn! Men disse pinde har en stor ulempe i samlingen - de knækker - lige der hvor bambuspinden er sat fast i messingstykket. I starten købte jeg bare en ny, men nu har jeg oplevet så mange knække at min Addi bambuspinde-samling ikke bliver fornyet - desværre!
Clover bambus
Disse pinde har levet en skyggetilværelse i min samling - helt overskygget af Addi bambus. Men Clover har en mere robust samling, hvor den ikke bare lige knækker - så jeg er ved at tage dem til nåde igen. Snoren kan på ingen måde hamle op med Addis, men hvad hjælper det, når Addi-pindene knækker? Så jeg tror at der kommer lidt flere Clover bambus pinde i samlingen fremover - for bambus vil jeg altså ikke undvære.
Hong Kong bambus
Er et forsøg på at skaffe bambus-pinde i 2.25 og 2.75 mm. De er så billige at jeg måtte prøve, selvom min fornuft siger mig at så tynde bambuspinde vil knække. De er lige landet på matriklen, så de er ikke prøvestrikket. Indtrykket er: kvalitet følger pris. Pindene er ru og skal slides med fint sandpapir inden brug og snoren er nærmest en tynd gummislange, der er trukket ned over pinden (samlingen skal også slibes lidt). Men jeg tror egentlig godt de kan bruges.
Pony Rosewood
Mørke rosentræspinde, jeg havde store forventninger til, men som jeg ikke bryder mig om. De føles glatte og lækre, men maskerne glider ikke rigtigt for mig. Snoren er OK.
Susanne's rosentræ
Superpinde, som jeg er meget glad for. Når først pindene er strikket til (de er nemlig ikke helt glatte fra start og har godt af lidt slid og håndfedt) er de helt fantastiske. De har træets "rarhed" og er alligevel både hårde og præcise. Eneste ulempe: snoren er af den trælse type, der kan sno og vikle sig sammen og samlingen er drilsk med nogen typer garner (hænger i). Pindene er i den kostbare ende - og det er primær årsag til at jeg ikke har flere i min samling - men det kommer der! For de er skønne! (linket fører til producenten - kors det tog tid at lokalisere - men siden er under opbygning! Pindene kan også ses her).
Konklusionen er at jeg både vil have Addi Turbo, Addi Lace, bambus pinde og Susanne's rosentræ (eller tilsvarende) i min samling. De er nemlig gode til hver sin opgave. Turbo er rasende hurtig, men nogengange for glat - så tager Addi Lace over. De er mindre glatte og minder på mange måder i "glathed" om træpinde. De er også meget spidse og nogengange kan fingrene ikke klare de mange spidse prik og hænderne savner lidt træ-fleksibilitet - så tager bambuspindene over - eller rosentræ (men dem har jeg desværre ikke ret mange af endnu). Men det skal absolut ikke forstås sådan at jeg skifter pinde midt i et strikketøj - under INGEN omstændigheder. Et skift fra Turbo til mindre glatte pinde kan ikke undgå at ændre strikkefastheden og et skift ses tydeligt i strikketøjet. Så jeg sørger for, så vidt muligt, at hele strikketøjet strikkes på pinde med samme "glathed". I stedet for har jeg gang i flere strikketøjer med hver sin type pind (endnu et argument for flere WIP's i kurven....).
Men hvad står der så på ønske-jagtlisten nu?
* Allerøverst oppe står rundpinde i str 2.25 mm og 2,75. Allerhelst i hårdt træ (ville ønske Golding også lavede rundpinde), men ellers i Addi turbo/lace-agtige pinde (f.eks. Knitpicks alm rundpinde). Det er svært at pinde i den størrelse, så hvis du ved hvor, så giv mig et praj. Jeg synes faktisk at de er vigtige. Jeg befinder mig mest nede på de tynde pinde (2,5-3mm) og der kan det godt gøre lige den forskel, der skal til at skifte til en pind, der er 0,25 mm større eller mindre. Så danske web-shops: hermed et hint til hvad I bør skaffe hjem...
* På andenpladsen står flere rosentræspinde (Susanne's eller nogen, der minder om)
Som den vakse læser måske har bemærket så har jeg ikke nævnt topnøglesæt (Boye, Denise, Knitpicks Options, bambus sæt mm) med et eneste ord. Med sådan et behøver man jo slet ikke alle de rundpinde, eller??? Joooeeee, det er desværre ikke så enkelt. Jeg vil vove den påstand at der ikke findes et eneste sæt, hvor pinde mindre end 3.5 mm fungerer ordentligt - samlingerne (hvor pinden skrues eller klikkes på) er som regel for store, så garnet konstant hænger i. Jeg ejer selv et nyt Boye sæt (som er det, der går længst ned i størrelserne) og der er samlingen for klodset til de mindste pinde, men jeg har set hos strikkevendinder at gamle Boye-sæt har en mindre og mere glat samling.
Det var review og holdninger herfra - nu kunne jeg rigtigt godt tænke mig at høre dine erfaringer og holdninger (samt ikke mindst fif's til hvor du jagter dine yndlingspinde...og dem jeg søger). Så smid en kommentar - det vil være fedt med mange vinkler på denne spændende sag!